Yapılan araştırmalar obezite nedenlerin sağlıksız, yanlış ve aşırı beslenme sonucunda bu durumun meydana geldiği kabul edilmektedir.
Obezite Tedavisi ve Obezite Nedenleri
Fiziksel aktivite yetersizliği de obezitenin başlıca nedenleri arasında ilk sıralarda gösteriliyor. Buna ek olarak çevresel, genetik, fizyolojik, sosyo-kültürel, nörolojik ve biyokimyasal faktörler de bu hastalığın oluşumunda etkin rol oynuyor. Obezitenin başlıca nedenleri arasında aşağıdaki risk faktörleri yer alıyor.
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Yaş
- Cinsiyet
- Aşırı ve sağlıksız yeme alışkanlığı
- Eğitim düzeyi
- Sosyo-kültürel etmeler
- Gelir düzeyi
- Hormonal etmenler
- Metbolik etmeler
- Psikolojik sorunlar
- Sık sık yapılan ve vücudun enerji ihtiyacını karşılamayan diyetler
- Sigara ve alkol tüketimi
- Antidepresan vb. ilaç kullanımı
- Doğum sayısı ve doğumlar arasındaki süre
Obezite Hastalığına Karşı Alınması Gereken Önlemler
Obeziteye karşı önlem almak için yapılması gereken en önemli şey; yaşamın ilk yıllarında kazanılan beslenme alışkanlığıdır. Yapılan araştırmalar, anne sütü ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenmeyen bebeklere göre daha az risk grubunda yer aldığını ortaya koyuyor. Anne sütü tüketme süresinin, ek besinlerin türünün, miktarının ve besinlere başlama sürecinin de obezite üzerinde etkisi olduğu biliniyor. DSÖ ve UNICEF tarafından; ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenilmesi, ek besin olarak güvenilir gıdalara başvurulması ve en az 2 yıl emzirmenin devam edilmesi öneriliyor. Bu uygulamalar sayesinde bireylerin ilk beslenme alışkanlıklarından itibaren risk grubundan çıkması hedefleniyor.